Mielőtt nekilátunk a vasárnapi menü elkészítéséhez, a hozzávalókat be kell szereznünk lehetőleg a piacról. Mivel ez egy thai jellegű étel, a különleges fűszereket körülményes beszerezni Magyarországon, de nem lehetetlen. A Vásárcsarnok pince szintjén találtunk egy Ázsia boltot, ahol szinte minden keleti élelmiszer kapható. Sajnos friss zöldségekért érdemes korán kelni, hiszen mi például vizitormát már nem kaptunk. A menüt négy főre készítettük.

Tehát következzen az előétel:

Édeskömény-, vizitorma-, rukkola-, és körtesaláta:

Hozzávalók:

1 nagy fej megtisztított édeskömény (Ázsiabolt kb. 280Ft )

2 nagy érett vilmoskörte (kb. 180Ft)

125 gramm vizitorma szára nélkül (nélküle is nagyon finom volt)

100 gramm rukkola levél (kb. 300Ft)

 

Mézes-mustáros vinaigrettehez:

1 evőkanál egészmagos mustár

1 evőkanál dijoni mustár

1 evőkanál folyós méz

1 evőkanál citromlé

4 evőkanál extra szűz olívaolaj

tengeri só

frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

 

Az édesköményt szeletekre vágjuk, jeges vízbe rakjuk 20 percre.

Elkészítjük a vinagrette-t, azaz összekeverjük a hozzávalókat, majd hűtőbe rakjuk.

Tálalás előtt az édesköményt leszűrjük, a körtéket cikkekre vágjuk és hozzáadjuk a rukkolához és a vizitormához, majd leöntjük a vinagrettel és tányérokra szedjük.

 

 

 

 

 

Maláj csirke:

Hozzávalók:

A curry pasztához:

5 gerezd durvára vágott fokhagyma

3 kimagozott, durvára vágott chillipaprika ( kb. 210Ft az Ázsia boltból)

3 szál megtisztított, vékony, karikákra vágott thai citromfű (a külső réteg nélkül) ( kb. 300Ft az Ázsia boltból)

1 db 5cm hosszú, meghámozott, felaprított friss gyömbérgyökér ( kb. 90Ft)

4 db meghámozott, felaprított salottahagyma ( kb. 200Ft)

1 teáskanál őrölt kurkuma

3 evőkanál mogyoróolaj

A curry-hez:

1 kg lebőrözött, kicsontozott csirke-felsőcomb

2 evőkanál mogyoróolaj

2 vékony karikára vágott hagyma

tengeri só

frissen őrölt fekete bors

4 db Kaffir lime-levél

1 rúd fahéj

3 db csillagánizs

4 dl kókusztej ( kb. 340Ft)

1 dl csirkealaplé

1 teáskanál barnacukor

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál halszósz

400 gramm 5 cm-es darabokra vágott ceruzabab ( kb. 800Ft)

maréknyi durvára vágott korianderlevél ( kb. 160Ft)

 

Először elkészítjük a curry pasztát. A hozzávalókat turmix-gépbe rakjuk és alaposan összeturmixoljuk.

A csirkét falatnyi darabokra vágjuk. Serpenyőben olajat hevítünk és belerakjuk a curry pasztát, és addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd. Hozzáadjuk a hagymát, megpároljuk, majd hozzáadjuk a csirkét ehhez a fűszeres alaphoz. A ceruzabab és a koriander kivételével minden hozzávalót belekeverünk, és készre pároljuk a csirkét. Végül a ceruzababot is hozzáadjuk, amit puhulásig főzünk, majd megszórjuk korianderrel.

Most jöhetnek a köretek.

 

Kókuszos rizs:

Hozzávalók:

350 gramm thai jázmin illatos rizs ( kb. 480Ft)

2 dl kókusztej ( kb. 340Ft)

1 db 5 cm-es megtisztított friss gyömbérgyökér ( kb. 90Ft)

csipetnyi só

 

A rizs megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a többi hozzávalóval együtt egy magas-szélű lábosba tesszük, és felforraljuk, majd fedő alatt takaréklángon 10 percig pároljuk. Végül levesszük a tűzről, 5-10 percig állni hagyjuk, majd a gyömbért kidobjuk, villával lazítjuk, és tálalhatjuk.

 Wokban készült pakk-choi (kínai bordáskel):

Hozzávalók:

600 gramm megmosott pakk-choi ( kb. 270Ft)

3 evőkanál mogyoróolaj

4 gerezd megtisztított, vékony szeletekre vágott fokhagyma

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál osztrigaszósz

frissen őrölt fekete bors

szezámolaj a tálaláshoz

 

Szétszedjük a szárakat a levelektől. A szárakat átlósan felvágjuk. Wokban olajat forrósítunk, és belerakjuk a fokhagymát, és addig pirítjuk, míg a széle arany színű nem lesz. Hozzáadjuk a pakk-choi szárakat és dobva-rázva pirítjuk. Majd beletesszük a leveleket és a maradék hozzávalóval ízesítjük. Amint a levelek kezdenek összeesni, meleg tányérokra szedjük, és szezámolajjal megöntözzük.

Desszertnek Kardamomos Custard Tart

(Angol pudingtorta)

 Hozzávalók:

300 gramm édes omlós tészta

6 dl zsíros tej

8 enyhén összetört kardamom hüvely

1 rúd fahéj

100 gramm nádcukor

1,5 evőkanál kukoricaliszt

4 db tojás, fehérje és sárgája külön választva

liszt a szóráshoz

Édes omlós tésztát készítünk (lásd később). Pihentetés után kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy sütőformát. Előmelegített sütőbe rakjuk 15 percre. Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet lábosba öntjük, hozzáadjuk a kardamom-ot, és a fahéjat, felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és állni hagyjuk. Egy tálban a cukrot, a tojássárgáját, és a kukoricalisztet összekeverjük. Az aromás tejet leszűrjük, és fokozatosan a tojássárgájához adjuk. A tojásfehérjét közepesen keményre verjük, majd a tejes tojássárgájához adjuk. A tölteléket a tésztával kibélelt tortaformába öntjük, és a tetejét 20 perc alatt barnára sütjük. Ezután a legalacsonyabb hőmérsékleten 1 órát sütjük. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Lehetőleg olyan tortaformát használjunk, aminek nem levehető az alja, vagy ha levehető, béleljük ki sütőpapírral, mert a töltelék elég folyós.

 

Édes omlós tészta

Hozzávalók:

125 gramm vaj

90 gramm nádcukor

1 db tojás

250 gramm sima liszt

szükség szerint 1 evőkanál hidegvíz

125 gramm sózatlan, szobahőmérsékletű vajat 90 gramm nádcukorral turmix-gépbe tesszük és nem túl finomra keverjük. Hozzáadunk egy tojást, majd tovább keverjük, és  beleszórunk 250 gramm sima lisztet és párszor átforgatjuk benne, hogy éppen össze álljon. Ha túl száraz, egy evőkanál hidegvizet hozzáönthetünk. Lisztezett felületen párszor átgyúrjuk, műanyag fóliába csomagoljuk és hűtőbe rakjuk, mielőtt kinyújtanánk.

 

Amikre szükségünk lehet

Sok olyan hozzávalót is tartalmaz a menü, amiből csak kis mennyiséget kell használnunk, ám ha nincs otthon, akkor bizony be kell szerezni belőle egy egész üveggel.

A különlegesebbek közül néhány:

  • osztrigaszósz ( kb. 700Ft)
  • halszósz ( kb. 530Ft)
  • szezámolaj (kb. 830Ft)
  • mogyoróolaj ( kb. 1400Ft)
  • olívaolaj ( 0.5 liter kb. 1200 Ft)
  • szójaszósz ( kb. 920Ft)
  • zöld kardamom ( kb. 750 Ft az Ázsia boltból)
  • csillagánizs ( kb 270Ft az Ázsia boltból)

A bejegyzés trackback címe:

https://gordon.blog.hu/api/trackback/id/tr342642528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eyesis 2011.02.06. 19:51:49

Nekem kifejezetten ízlett minden étel a menüről. Ha sorrendet kellene állítanom, akkor az előétel ízlett a legjobban, aztán a süti, és csak harmadik helyen van a maláj csirke, de leginkább három első helyet osztanék ki :)
süti beállítások módosítása