Előétel

Előételnek egy könnyű, tejszínes, tormás, pácolt lazacot készítünk zöldfűszerekkel.

Nézzük a hozzávalókat két főre:

25 dkg lazacfilé (Lehetőleg frisset vegyünk a piacról, és már előző nap pácoljuk be)

tejszínes torma

1 maréknyi kapor

koriander

petrezselyemzöld

tengeri só

frissen őrölt bors

barnacukor

Az öntethez:

1 evőkanál dijoni mustár

1 evőkanál balzsamecet

2 evőkanál olívaolaj

tengeri só

bors

Előző nap a lazacot sózzuk, borsozzuk, és cukrozzuk, majd műanyag fóliába tekerjük és a hűtőbe rakjuk. Másnap a lazacról lemossuk a fűszereket, papírtörlővel szárazra töröljük, tejszínes tormával megkenjük, és az apróra vágott zöldfűszerekkel beborítjuk. Hűtőben pihentetjük tálalásig.

Az öntetet csak össze kell keverni, és tálaláskor a lazacra csurgatjuk.


 

 

Wellington bélszín

Gordon Ramsey Hell's Kitchen műsorában oly sokszor előfordult már, és nagyon szerettük volna megtudni, hogy mégis milyen ez a híres Wellington bélszín. Már tudjuk, hogy nem véletlenül rendelnek olyan sokan ezt Gordon éttermében, hiszen valami elképesztően finom. Az elkészítése sem olyan nehéz, mint elsőre tűnik, és a siker garantált!

Mellé egy üveg Maczkó Villányi Portugieser-t ajánlunk. Sajnos 2008-as évjáratút már nehéz beszerezni, de a 2009-es is nagyon finom. Villány vezető fajtája, mely egyedül ezen a borvidéken mutatja meg igazi arcát. Sötét tónusú, finom csersavtartalmú bársonyos, száraz vörösbor.

Hozzávalók:

25-30 dkg marhabélszín (Lehetőleg friss húst vásároljunk a piacon)

20 dkg csiperkegomba

2 vékony, nagy szelet házi sonka (esetleg baconnal is lehet helyettesíteni)

1-2 evőkanál angol mustár

25 dkg fagyasztott leveles tészta

2 felvert tojássárgája

tengeri só

frissen őrölt fekete bors

olívaolaj

A gombát sóval, borssal összeturmixoljuk, majd serpenyőben, nagy lángon egy kevés olajon átforgatjuk. Ezután tányérra szedjük és hűlni hagyjuk.

Egy másik serpenyőben olajt hevítünk, és a bélszín minden oldalát megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni, és mikor már kihűlt az angol mustárral bekenjük.

Műanyag fóliára ráfektetjük a sonkaszeleteket, megkenjük a gombapéppel, és rárakjuk a bélszínt. A műanyag fólia segítségével feltekerjük és hűtőbe rakjuk.

Ezek után a leveles tésztát kinyújtjuk, és a közepére helyezzük a burkolt bélszínt a hűtőből. Mielőtt becsomagolnánk, a széleit bekenjük tojássárgájával, hogy ragadjon. A becsomagolt bélszínt tojássárgájával megkenjük, és a tetejét beirdaljuk, majd ismét bekenjük. Már mehet is az előmelegített sütőbe, ahol 20 percig 200 fokon, majd 15 percig 180 fokon megsütjük. Csak közvetlenül a tálalás előtt szeleteljük fel, nehogy kiszáradjon.

Köretek:

Párolt bébi-saláta:

A saláta közepét kiszedjük, a leveleit megmossuk. Serpenyőben olívaolajt hevítünk, belerakjuk a salátaleveleket, sózzuk, borsozzuk, és kevesebb, mint 1 perc alatt megfonnyasztjuk. Azonnal tálalhatjuk.

Kakukkfüves, fokhagymás, pirított burgonya:

6 darab egyforma krumplit megfőzünk, majd leszűrjük, és hűlni hagyjuk. Ezután 4-be vágjuk, majd a felhevített olajos serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és jól megpirítjuk. Kívül ropogósnak, belül puhának kell lennie.



 

Gordon trifle-je

Desszertnek ezt a gyümölcsös, piskótás, krémes, angol desszertet készítjük.

Hozzávalók:

2 dl tej

1 dl tejszín

1 fél vaníliarúd

3 db tojássárgája

30 gramm finom kristálycukor

1 evőkanál kukoricaliszt

2 evőkanál barnacukor

3 db őszibarack gerezdekre vágva (jó a konzerv vagy a befőtt is)

2 evőkanál sózatlan vaj

4-5 evőkanál grand mariner (narancslikőr, de vodkával, és némi narancsszörppel is helyettesíthetjük)

Öntethez:

2*200 gramm Crème fraiche (Ha nincs, tejfölt, és tejszínt fele-fele arányban összekeverjük)

1 evőkanál barnacukor

fél vaníliarúd

2 evőkanál finom kristálycukor

100 gramm sós földimogyoró

 

A tejet a tejszínnel és a kikapart vaníliamaggal lábasba rakjuk, felfőzzük. A tojássárgáját, a cukrot, meg a kukoricalisztet összekeverjük, és tűzről levett tejjel elkeverjük. Nyeles lábasba szűrjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Félretesszük hűlni.

A barnacukrot serpenyőben felolvasszuk, belerakjuk a barackokat, enyhén karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, majd meglocsoljuk a grand marinerrel, és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Egy gyümölcsöstálat kibélelünk piskótatekerccsel, meglocsoljuk pár evőkanál grand marinerrel, majd rákanalazzuk a karamellizált őszibarackot, arra pedig a vaníliás tejsodót öntjük, majd pihentetjük a hűtőben.

Az öntethez a crème fraiche-t összekeverjük a cukorral, és a vaníliarúdból kikapart magokkal. A triffle tetejére kenjük, és visszatesszük a hűtőbe.

Egy serpenyőben cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a földimogyorót, és átforgatjuk, majd tányérra szedjük, hűlni hagyjuk. Mikor teljesen kihűlt, konyharuhába vagy fóliába rakjuk, és a sodrófa végével összezúzzuk.

Tálalás előtt ezzel a karamellizált mogyoróval megszórjuk.


 

Piskótatekercs:

Hozzávalók:

4 db tojás (sárgája és fehérje különválasztva)

4 evőkanál liszt

4 evőkanál cukor

1 csipet sütőpor

lekvár ízlés szerint (mi 4 evőkanál gyümölcsdarabos cseresznyelekvárt használtunk)

A cukrot a tojásfehérjével kemény habra verjük. Ezután belerakjuk a tojássárgáját, a lisztet, és a sütőport, elkeverjük, és tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőbe rakjuk, és tűpróbával ellenőrizzük, mikor készül el. Az elkészült piskóta széleit levágjuk, lekvárral megkenjük, feltekerjük, majd felszeleteljük.

 

Amire szükségünk volt:

A háromfogásos ebéd legdrágább összetevője a bélszín volt, amit frissen a piacról kb. 2500Ft-ért lehet beszerezni.

Lazacfilét kb. 1200Ft-ért tudunk szépet venni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordon.blog.hu/api/trackback/id/tr272658980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eyesis 2011.02.13. 22:37:40

Eddig ez volt a kedvenc Gordon-féle vasárnapi menüm :) Meglepő, de a nyers tonhal így elkészítve valami elképesztően finom tudott lenni. Ezek után a Wellington valami fantasztikus volt! Nagyon szépen összeillettek az ízek, amit Maczkó bora külön kiemelt. Mindezt egy bár nem túl szépen tálalható desszert koronázta meg, ami szinten igazán ízletes volt! NAGYON NAGYON FINOM VOLT MINDEN! :)
süti beállítások módosítása