Paprikás csirke

Címkék: vasárnapi ebéd saját recept

2011.02.22. 07:10

Vasárnapi menüm

Sajnos a tervezett Gordon Ramsay recepthez szarvashúst csak fagyasztva lehetett kapni, ráadásul 1 kilós kiszerelésben. Mivel csak két főre terveztem az ebédet, más megoldást kerestem. A kelkáposztát már megvettem így egy finom kelkáposztaleves mellett döntöttem, előételnek töltött paradicsomot. A főétel nem volt más, mint paprikás csirke tésztával. Desszertnek mákos-meggyes sütit. Így most saját receptjeim osztom meg Veletek.

 

 

Hideg előétel:

Töltött paradicsom

Hozzávalók:
2 db szép paradicsom
10 dkg sonka
2 szál újhagyma
10 dkg csemege uborka
majonéz
mustár
tejföl

fehér bors

Elkészítjük a tölteléket ami nem más mint egy kis majonézes saláta.
A majonézt, és a mustárt elkeverjük a tejföllel, ízesítjük, beletesszük a kockára vágott sonkát, uborkát, és az apróra vágott újhagymát. Összekeverjük és félre rakjuk.
A paradicsomok tetejét levágjuk a belsejét kikanalazzuk, beletöltjük a salátát kicsit púpos legyen, hogy jól álljon rajta a kalap :) és már tálalható is .
Mindenki a saját maga ízkése szerint, kenyérrel vagy anélkül, viccesen, vagy kreatívan oldja meg a tálalást. Az én kreációmnak a "lépcső a paradicsomhoz" nevet adtam :)


Lépcső a paradicsomhoz

Meleg előétel:

Tejszínes kelkáposztaleves

Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta
2 db sárgarépa
3 db burgonya
20 dkg füstölt sonka
500 ml tejszín
egy kis csokor petrezselyem zöld

Egy kisebb fazékba felteszünk vizet, amig felforr előkészítjük a zöldségeket a kelkáposztát finom metéltre a sárgarépát vékony karikára vágjuk, a krumplikat hogy szép egyforma korongokat kapjunk Én alma magozóval kiszúrtam annyit amennyit tudtam aztán a kis hengereket vékony karikákra vágtam, kisebb lett mint a sárgarépa de így kicsit változatosabb lett az összeállítás.

A sonkát is metéltre vágjuk a legjobb erre a célra valamilyen füstölt sonka mert az nagyon finom kellemes ízt ad az ételnek. Amint a víz felforrt belerakjuk a zöldségeket sózzuk, borsozzuk és hozzá adjuk a metélt sonkát is. Ha minden benne való megfőtt akkor hőkiegyenlítéssel hozzá adhatjuk a tejszínt.petrezselymet finomra vágunk és amint egyet főtt az ételünk beleszórjuk. Még egyet forralunk rajta és levesszük.
Tálaláskor még megszórhatjuk friss finomra vágott petrezselyemmel.


káposztaleves

 

Főétel:

Paprikás csirke szélesmetélt tésztával

Hozzávalók:
8 db csirke alsó comb
4 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 zöld paprika
1 db paradicsom( amit a töltött paradicsomnál kivájtunk azt is belerakhatjuk)
petrezselyemzöld
500 ml tejszín
2 dl tejföl

bors
fűszerpaprika
200 gramm szélesmetélt tészta

Feltesszük a tészta vizet.A megtisztított hagymát szeletekre vágjuk, magasabb falu lábasban kevés olajon vagy zsíron elkezdjük párolni sózzuk borsozzuk, amint kicsit megfonnyadt levesszük a tízről. fűszerpaprikát adunk hozzá belerakjuk a húsokat a zöldpaprikát a paradicsomot( a töltött paradicsom kivájt belsejét) a fokhagymát áttörjük belerakjuk és felöntjük vízzel vagy alaplével szükség szerint utánafűszerezünk aki szereti az egy kis darált csípős paprikát is adhat hozzá, de akkor csínján kell bánni a sóval.

A húst puhulásig főzzük. A tejszínből tejfölből és egy kis lisztből habarást készítünk . A megfőtt húsokat kiszedjük a pörkölt szaftba bele öntjük a habarást és kiforraljuk. A kiforrt paprikás alapot sűrű szitán át szűrjük, egyet forralunk rajta , közben a tésztát is kifőzzük és már tálalható is .Én a képeken látott módon tálaltam de ezt is mindenki a saját egyéni elképzelése szerint minél többféle annál jobb :)

 

Mellé egy kései szüretelésű Tokaji Furmintot bontottunk az Angyal Pincészettől. A közepesen aranysárga bor kitöltés után szépen tapad a pohár falán. Elsősorban méz, és érett körte illatú. Aszalt szőlő ízét érezzük meg élőszőr, de szép hosszan érezzük gyümölcsös ízét.

 

 

 

 

 

 














 

Desszert:

Mákos, meggyes pite

kicsit másképp, ahogy mi szeretjük

Hozzávalók:
6 db tojás sárga
1 db tojás
200 g margarin
200 g liszt
200 g cukor
100 g darált mák
300 g magozott meggy
egy kis kanál sütőpor
6 evőkanál kristály cukor
6 db tojásfehérje
2 kiskanál rum aroma

A tojássárgákat, a tojást , a cukorral a lisztel és az olvasztott margarinnal összekeverjük, hozzá adjuk a mákot a sütőport a rum aromát jól kikeverjük.

A masszát kivajazott lisztezett formába öntjük. A lecsöpögtetett magozott meggyet a tésztán elrendezzük kicsit belenyomkodjuk. Előmelegített sütőbe rakjuk , megsütjük, hogy jól megsült e tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült kivesszük kiborítjuk a formából, egy másik sütőlapra tesszük, a tetejét megkenjük meggy vagy cseresznye lekvárral és rákanalazzuk a 6 kanál cukorral kemény habbá vert tojás fehérjét. Vissza tesszük a sütőbe és kihuzatjuk. Kivesszük hűlni hagyjuk és már szeletelhető is .

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordon.blog.hu/api/trackback/id/tr832679469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eyesis 2011.02.24. 10:49:05

Ez mégis csak hazai menü volt :) Jók voltak az eddigi vasárnapi ebédek is, de a legfinomabb a jó paprikás csirke volt :) Aki még nem evett káposztalevest, annak mindenképp meg kell kóstolnia! Engem nagyon meglepett, hogy ez ennyire finom :)
süti beállítások módosítása