Különleges vasárnapi ebéd

Sárkánytitkot, azaz kígyó rejtélyt készítettem, ami szintén saját recept.

 

 

Étvágygerjesztő falatok:

Padlizsánkrémes kenyér

Hozzávalók:
1 nagy padlizsán
2 gerezd fokhagyma
2 kanálnyi majonéz
Só, bors
Díszítésnek lilahagyma koktélparadicsom, hagyma csíra.

Elkészítés:

A sütőt kicsit előmelegítjük, berakjuk a padlizsánt, jól megsütjük, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk. Leszedjük a héját, összekockázzuk, és az aprítógépbe tesszük. Hozzá adjuk a majonézt a fokhagymát, amit természetesen fokhagyma nyomón áttörtünk, a sót, a borsot ízlés szerint.

Összeturmixoljuk és kenyérre kenve már fogyasztható is. Természetesen a legjobb, ha saját készítésű majonézt használunk, de olyan sok fogással kellett időre elkészülnöm, hogy én most boltit használtam. Ha van lehetőségünk, szabad ég alatt, parázson süssük a padlizsánt, jó alaposan. Így füstösen érezhető a különbség.

 

Hideg előétel:

A libamáj két arca

Hozzávalók:

Egy szép libamáj
1 db alma
1 db körte
1 maréknyi, mag nélküli fehér szőlő
Méz
Tokaji szamorodni édes
Póré hagyma
Paradicsom
Tv paprika
Lilahagyma
Hagymacsíra
Koktél paradicsom

Elkészítés:

Serpenyőben kis zsiradékot hevítünk, és belerakjuk a vékonyra szeletelt libamájat, és egy pillanat alatt megpirítjuk mindkét oldalát. Papírtörlőre szedjük, és hűlni hagyjuk.

Csinálunk egy lecsó alapot, majd azt is félre rakjuk hűlni.
Az almát körtét kicsumázzuk, és vékony karikára szeleteljük. Karalábé vájóval kis alma, és körte gömböket csinálunk, amit vörös borba áztatunk, hogy felvegye a színét, ez majd a díszítéshez kell. A szőlő szemeket serpenyőbe rakjuk, tokaji szamorodnit töltünk rá, hogy éppen ellepje, egy kanál mézet rakunk hozzá, felforraljuk, majd le is vehetjük.

Ha már minden kész, és kihűlt, akkor tálalhatjuk. A lecsót alulra tesszük, majd ráhelyezzük a libamájat, és arra a lilahagymát rétegezve olyan magasra, amennyire szeretnénk. Csírával és koktélparadicsommal díszítjük.
A gyümölcsösnél szintén egymásra rakosgatjuk a májat, a körtét, az almát. Mellé tesszük a tokajiban beforralt szőlőt, és a színezett gyümölcsökkel díszítjük.

A libamáj két arca.

 

Hagymaleves

Hozzávalók:

500 g hagyma
2 dl tejszín
3 evőkanál liszt
2 dl száraz fehér bor

Fehér bors
Szerecsendió
Snidling
Kenyér, pirítósnak

Elkészítés:

A hagymát félbe aztán vékony szeletekre vágjuk , fazékba tesszük kis zsiradékot teszünk alá és megpároljuk a lisztet rászórjuk kicsit pirítjuk vele a hagymát aztán felöntjük vízzel. Egyet forr hozzá adjuk a bort a fűszereket mielőtt levennénk beletesszük a tejszínt és készre főzzük. Snidlinges vagy sajtos pirítóst adunk hozzá.

 

 

Főételek:

Libamájas, pisztáciás rántottával töltött pulykamell

Hozzávalók:

1/2 libamáj
Egy maréknyi pisztácia
3 db tojás
Egy nagyobb szelet pulykamell filé
Só, bors
Sütőzacskó

Elkészítés:

A libamájat felkockázzuk, serpenyőbe rakjuk fél percig pirítjuk, sózzuk borsozzuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és rántottát készítünk. A pulykamellet kiklopfoljuk, hogy jó vékony, és nagy legyen. Kiterítjük az asztalra vagy vágó deszkára, ezután a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta, és megszórjuk a pisztáciával, majd feltekerjük, és sütő zacskóba rakjuk, amit kicsit megszurkálunk hogy ki tudjon jönni a levegő. Gáz sütő 4-es fokozatán 45 percig sütjük. Kiszedjük a zacskóból és ferdén felszeleteljük. Paprikás mártást adhatunk hozzá.

Sárkány titok

Palis mama megunhatatlan finomsága. Tomi, és Gyuszkó imádja :-)

Hozzávalók:

Csirkemellfilé
Banán

Tojás
Liszt
Zsemlemorzsa

Elkészítés:

Az igazán sejtelmes nevű étel különlegessége a banán és a csirkemell harmóniájából fakad. Elkészítése meglepően egyszerű. Szép szemekkel kérünk a hentesnél szép nagy csirkemellfiléket, amiket aztán kiklopfoljuk, majd pont akkora banánt helyezünk rá, amekkorát még gond nélkül bele tudunk csomagolni. Ha elég nagy a hús, akkor szépen összetapad, de ha nem sikerülne használhatunk hústűt is, vagy ha nincs, fogpiszkáló, és cérna is segítségünkre lehet. Az így megtöltött húst a szokott módon panírozzuk és lassan, nem túl forró zsírban, vagy olajban átsütjük. Nekünk még maradt disznóvágásról bőven házi sertés zsírunk, ezért én amíg tehetem ezt használom mindenhez. Sokkal ízletesebbek lesznek a zsírban készült ételek, mint az olajban készültek, szerintünk.

Köretek:

Hercegnő burgonya

Hozzávalók:

1 kg burgonya
2 db tojás
Egy kevés vaj

Fehér bors
Szerecsendió

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, megfőzzük leszűrjük, hozzá adjuk a vajat a fűszereket, és hagyjuk kihűlni. Majd hozzá adjuk a tojásokat, jól elkeverjük, csillagcsöves habzsákba töltjük, és sütőlapra szép kis tornyokat formázunk. Jól előmelegített sütőbe 5-ös fokozaton pár percig sütjük, hogy épp megpiruljon a teteje.

Rácsos burgonya

Hozzávalók:

1 kg burgonya
Zsír bőségesen a sütéshez

Elkészítés:

Megpucoljuk a burgonyát, majd hullámos reszelőn, mindig egyet forgatva, leszeleteljük. Sütésig vízbe tesszük. Eredményül kis lukas burgonya tallérokat kapunk. A vizet leitatjuk róla, és bő zsírban kisütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk túl sok burgonyát egyszerre a tepsibe, nehogy összeragadjanak, és túlságosan lehűtsék a forró zsírt.

 

Desszert

Mivel születésnapi menü volt, tortát rendeltünk a Vári Cukrászdából, ahol igazán finom gyümölcsös Amerikai Csokoládétortát tudnak készíteni. Gyulám édesanyjának egyik munkatársának a 15 éves fia pedig készített egy Fekete Erdő tortát, ami úgy nézett ki, mint egy iPhone. Igazán tehetséges, a nem mindennapi hobbit űző tinédzser. Talán túl sok is volt a desszertből :)

Ezt a különleges ebédet az én Gyulámnak ajánlom akit nagyon Imádok! Szeretettel: Tökmagod

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gordon.blog.hu/api/trackback/id/tr862729902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása