Igazából egy thai levest akartam elkészíteni, minek: Tom kha kai a neve és nagyon ízlett nekem, de mivel kicsit lustább voltam a kelleténél, így lett ebből egy tárkonyos leves és egy thai leves házasítása :) Az eredetiből csak a gomba és a gyömbér volt jelen, én úgy gondoltam, hogy a csíra is menne hozzá, és milyen jól gondoltam, hiszen tényleg nagyon finom lett, így most veletek is megosztom :)
Hozzávalók:
- 3 db csirke alsó comb csontozva
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis darab gyömbér
- 2 db sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1/2 zeller
- 1/2 karalábé
- 1/4 kelkáposzta
- 1/4 piros kaliforniai paprika
- 1 citrom leve
- 1 doboz babcsíra ( én a Spar-ba vettem)
- 500 ml főzőtejszín (én megglét használok mert olcsó és jó is :)
- 200g fehér csiperke gomba
- tárkonylevél (nagyon erőteljes az íze, főleg ha frisset használunk, épp ezért bánjunk vele óvatosan, hogy ne nyomjuk el a gyömbér ízét)
- petrezselyemzöld
- só, bors, őrölt piros paprika, erős pista (szerencsére nekünk van házi darált erős paprikánk mama jóvoltából :)
- szezámolaj ( ha nincs jó a sima olaj is)
Elkészítése:
A hagymát vékonyra szeleteljük a fokhagymával egyetemben, kis szezámolajon elkezdjük üvegesíteni, a húst közben kicsontozzuk felaprítjuk, a hagymához adjuk, kevés vizet töltünk alá, hogy épp csak ellepje és szakaszosan elkezdjük párolni. Hozzáadjuk a fűszereket, a fűszernövényeket és egy kevés darált csípős paprikát is. Ameddig párolódik a hús, felaprítjuk a többi hozzávalót. Először a gyömbért adjuk hozzá és egy kicsit pároljuk a husival, eztán a többi zöldséget kivéve a kaliforniai paprikát, a gombát és a csírát, és felöntjük vízzel, ízesítjük. Miután már majdnem kész a többi zöldség, akkor rakjuk bele a kimaradt zöldséget és egy citrom levét. Egyet forr, majd belerakjuk a tejszínt. Egy tálba öntjük, merünk hozzá a forró levesből, elkeverjük, a leveshez adjuk, hogy elkerüljük a csomósodást.
Amint ez megvan megkóstoljuk , hogy kell e még valami fűszer, én a csípős paprika másik felét ekkor adtam hozzá a leveshez, hogy kicsit intenzívebb legyen, de el is lehet hagyni, ez attól függ ki mennyire szereti csípősen az ételt. Ezután kiforraljuk, és már tálalható is.
Remélem nektek legalább annyira fog ízleni majd, mint nekünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.